首頁 » 政治 » [警世] 嚟緊半年打好黃色經濟圈呢一手牌

[警世] 嚟緊半年打好黃色經濟圈呢一手牌

 

我見猶憐

難得區選大勝,好好把握社區資源,蛇齋餅糭當然唔少得,但係一定要打正黃色旗號,唔跟就唔好肯食,另外每區一定要做好民生物資供應經濟鏈,餐飲、糧油、服飾、娛樂、交通、育幼,通通要做,每一環都環環相扣,要每個社區都浸淫係黃水之中。

餐飲:必定要令非黃冇啖好食,由於過去幾個月已經有啲效果,只要加大一啲力,好多過唔到農曆年,要市面餐飲以黃為主,本身做餐飲業嘅人就要喺黃企工作,咁本身因工作而票投保皇嘅就會為咗份工轉營。

糧油:士多、辦館、街市係最多婆仔去幫襯嘅,佢哋以往貼晒民建聯、工聯會海報,以後要轉喇,要佢哋轉貼黃人海報,等啲婆仔認人只認得黃人,黃人當然都要多啲落區俾人見到,派福利唔少得,打關係同執法部門協調要做好,等鋪仔好做,要佢哋覺得今次區選結果帶嚟嘅係好嘅新景象。

服飾:呢個係盲點,其實服飾係冇得點搞,唯一可以搞係做環保撚,買少啲衫,咁樣一舉數得,首先,呢方面消費減少,就可以留多個錢,以後好多地方都要有錢去支持,跟住零售少生意要摺,多咗吉鋪,鋪租要減,方便營黃商,黃商要反其市道開鋪插旗,仲有就係零售要攞非支那貨,攞高質耐用嘅日本貨、台灣貨,唔怕貨比貨,支那貨就係垃圾,唔耐用、冇保障、會爆炸、會釋放有害物質。

娛樂:係社區最重要一環,呢個世界其實好多仆街玩世不恭,佢哋只接觸到娛樂,只有娛樂事業嘅人可以滲透訊息落去佢哋嘅世界,娛樂不得不做,娛樂會係最大福利,要好多資源,當中要人手,最好就係俾嘅手足去做,好多後生仔女有氣有力,有合理資源津貼,會係經濟鏈重要嘅渠道,活用高質人力資源,呢啲係過住保皇派有錢都用唔到嘅,娛樂係每個人必需,搞好娛果業,唔係淨係供應俾呢班淨係玩嘅人,任何人都可以亦應該去參與、應用、享受呢啲娛樂,真正做到全民同樂,讓佢哋同一般人有更多更大嘅接觸面。

交通:而家好多村巴都係保皇派支持下營運,其實有啲利益團體唔係真係偏向某一面,只係邊個當道佢就企邊面,好多運輸業嘅其實都係咁,只要企你呢面先有著數,甚至企啱面先有權做落去,就會識做,村巴好多時話好難做冇錢賺,又係時候大家睇下有幾難做,做唔到就咁好做喇,等黃人頂嚟做啦,反正黃人罷鐵之後村巴需求一定大咗。

育幼:真正面方未來嘅係新生命,越細個就越係要好好保護,免佢哋受支那毒害,幼兒要去play group,教育界都係有識之士,統計數字話俾大家知黃派平均學識同教育程度都比藍派高一截,頂唔順藍校嘅黃師係時候聯合建立黃校,最好嘅師資,最好嘅教學法,加上合理嘅學費,係黃人先受得起,就好似啲人唔係信教都要抱個BB去受洗為咗入教會學校咁,學校係高質嘅,又旗幟鮮明,就可以做到帶頭嘅效果。

勿以善小而不為,革命唔係一個人出好多力就可以成事,係要無數咁多人都出一分力,係要個發開去、堅定不死、持續嘅信念先可以完成。

孤蘭朵 Facebook

原文鏈接:[警世] 嚟緊半年打好黃色經濟圈呢一手牌,轉載請註明來源!