首頁 » 旅遊 » 終極窮遊精選!台灣有咩值得去既溫泉區?
標籤:, ,

終極窮遊精選!台灣有咩值得去既溫泉區?

 

4,5月有咁多假期,又係旅行既好時機,係溫度咁適中既初春好多人都會選擇浸溫泉,而最多人選擇既地方就莫過於日本同台灣!人所共知,日本既溫泉酒店雖然生活態度十足,但相對洗費較貴而且好難book,所以對於時間緊撮兼預算唔多既你,台灣就係一個好好既選擇!

有「世界溫泉博物館」之稱的台灣,溫泉區超級多,比較出名既有北部的北投溫泉、陽明山溫泉、金山溫泉及烏來溫泉,東部就有礁溪溫泉、知本溫泉等等!

北投係一個日式風味好強烈既地方,去到北投又唔想住溫泉旅館都可以去前山公園公共溫泉浴池過下癮,千禧湯都係唔錯既選擇!如果得閒既話仲可以去埋北投溫泉博物館感受下呢個溫泉之鄉既文化!

另外去到屏東,不得不提台灣四大名湯之一既屏東車城四重溪溫泉,提供免費泡湯享受,都係全台唯一唔收費既公共溫泉浴室。

想要平平地體驗溫泉既你,如果有去台灣既打算就不妨plan埋呢d地方啦!

原文鏈接:終極窮遊精選!台灣有咩值得去既溫泉區?,轉載請註明來源!