首頁 » 心情與故事 » 「未圓湖」, 顧名思義就梗係唔係圓㗎啦~

「未圓湖」, 顧名思義就梗係唔係圓㗎啦~

 

About 我城賞樹 Our City Our Trees

    踱步我城,遍地賞樹。 伴隨色彩的步伐,作靜態生命觀察。 On trees, we see steps of life. To see, to feel, to experience. Our City Our Trees

「未圓湖」, 顧名思義就梗係唔係圓㗎啦~

嗱,話說,未圓湖所處之地中大崇基學院嘅校訓為「止於至善」。儒家典藉《大學》「大學之道,在明明德,在親民,在止於至善。」,意思就係話:做人要令自己嘅德性自覺明朗同時教化他人,令他人都可以「自新其德」,而「至善」就係話兩者都做到圓滿完成嘅境界。

當然啦,現實邊有完美㗎~ 所以,意義唔在於要絶對地完成達到,而在於作為目的咁去接近,亦作為一種動力之源。

理想為「圓滿」,現實為「未圓滿」,由「未圓滿」而追求「圓滿」,邁向「圓滿」。

咁富哲學嘅「未圓湖」,大家去過未?

沙田 . 香港中文大學 . 崇基學院 . 未圓湖

落羽松 / 落羽杉
Bald Cypress

我城賞樹 Facebook page

原文鏈接:「未圓湖」, 顧名思義就梗係唔係圓㗎啦~,轉載請註明來源!