首頁 » 新聞 » 娛樂 » 天網灰灰真係疏而不漏

天網灰灰真係疏而不漏

 

 


媽!我好亂啊!

最緊要幾日上網見到好多人話「乘勝狙擊」抄襲「勝者為王」,比較好奇於是我搜尋聖者為究竟係啲咩啦。但點知原來我搜尋到好多勝者為王嘅結果。有一套係張智霖蔡少芬做主角嘅劇集,有一套望落去比較有歷史由呂頌賢萬綺雯秦沛等人拍嘅劇集,仲有古惑仔之勝者為王。除咗古惑仔之外,以上果兩套都係賭博做題材。

張家輝好青澀,有機會真係要睇下

原來係講緊1991年比較有歷史由亞視拍個套勝者為王,我嗰陣得兩歲所以我就真係唔知勝者為王係咩,但係見到有人分析兩套劇集,對比咗好多劇照同埋有啲劇情,就咁望落去都真係冇八成都有七成似,但係乘勝狙擊個監製話完全冇聽過勝者為王喎。但係我相信參考唔單止勝者為王一套咁少。反而我覺得呢套乘勝狙擊俾我感覺好似想模仿「非常盜」。

 

你咪又係會睇

唔睇過都唔知道有咁多用賭做題材嘅劇集或者電影都會融入魔術嘅元素。 至於有冇抄襲,其實係大家心中有數,都明白已經唔係第一日嘅事,咁大家又何必咁介懷呢?我哋咪又係一路睇一路鬧,鬧完又繼續睇。

原文鏈接:天網灰灰真係疏而不漏,轉載請註明來源!