首頁 » 新聞 » 全部拖板唔合格,仲衰過2012年
標籤:

全部拖板唔合格,仲衰過2012年

 


(按圖放大)
12 款測試拖板牌子及型號(5分滿分)

英國樂思 TO-613(4 分)
施耐德電氣 EPB6S(4 分)
Super RB-6(4 分)
豐葉牌 S966(4 分)
T&J S856(3.5 分)
百勝牌 DT1800-6D(3.5 分)
電霸 SU836(3 分)
J.H.E SU936S(2.5 分)
Winstar EB-6(2 分)
PMS 8618N(2 分)
實惠 2199(2 分)
飛利浦 SPN1066B/30(1.5 分)


(標準拖板規格)

 

相信拖板係每個人屋企中嘅必需品,我自己連去旅行都會帶埋去。但係原來我哋用嘅拖板竟然全部都唔合格。消費者委員會測試左12款6位插座獨立開關掣嘅拖板,發現全部樣本都冇通過安全測試。部份拖板出現過、短路,開關掣受損等情況。

喺插座耐用測試中,有七款拖板連標準要求都達唔到,當中得1.5分(5分滿分)嘅飛利浦拖板係測試中出現短路,更將保險絲溶咗。所以佢連測試未完成就打柴。實惠(PMS)「2199」、飛利浦「SPN1066B/30」同PMS「8618N」3款拖板嘅供應商,已安排回收及免費更換。獨立開關掣測試入邊有10款唔合格,有五款開關極之間嘅電壓跌幅超過標準。

原來就算買咗一個$170嘅拖板,都未必完全安全。又或者用飛利浦呢啲大牌子,以為好安全實無死,點知個測試令人大跌眼鏡。我諗以後買電器之前都要做個資料收集先至好決定買邊款好。

原文鏈接:全部拖板唔合格,仲衰過2012年,轉載請註明來源!